Mengurangkan Gejala Migrain

Apartments and hotels in Sevilla

Mengurangkan Gejala Migrain

Mengapa Migrain Berlaku Dan Apa Yang Anda Boleh Lakukan Untuk Menanganinya?

Migrain merupakan salah satu jenis sakit kepala yang menyakitkan. Ia boleh menyebabkan kesakitan yang kuat, berdenyut dan gejala lain. Ramai orang berusaha untuk mencari kelegaan daripada kesakitan dan ketidakselesaan akibat migrain. Nasib baik, terdapat beberapa rawatan semula jadi yang boleh membantu mengurangkan gejala migrain.

Satu pilihan rawatan ialah terapi urut. Urutan boleh membantu melegakan otot yang tegang di leher, bahu serta bahagian atas pinggang, yang dikatakan boleh melegakan sakit migrain.

Di samping itu, urutan membantu meningkatkan peredaran darah dan melegakan tekanan – dua faktor yang dikaitkan dengan sakit kepala. Adalah penting untuk mendapatkan nasihat pakar yang mahir dalam merawat migrain dengan menggunakan teknik urutan yang direka khusus untuk merawat migrain ini.

Satu lagi cara yang berpotensi untuk mengurangkan gejala migrain adalah melalui perubahan diet seperti mengelakkan pencetus makanan tertentu atau menambah makanan tertentu ke dalam diet anda yang mungkin memberikan sedikit kelegaan daripada sakit migrain.

Bagi mengurangkan migrain anda patut mendapatkan tidur yang cukup kerana ia penting dalam merawat migrain secara semula jadi.

Cuba untuk dapatkan sekurang-kurangnya tujuh jam setiap malam atau lapan hingga sembilan jam jika boleh. Mendapatkan tidur malam yang nyenyak adalah penting untuk kesihatan keseluruhan, tetapi ia amat penting dalam mencegah migrain. Apabila seseorang tidak dapat waktu tidur yang mencukupi, risiko untuk mengalami migrain adalah sangat tinggi.

Mengurangkan Gejala Migrain

Apabila seseorang mengalami migrain, mereka akan berfikir yang dengan mengambil lebih banyak ubat akan menghilangkan rasa sakit itu. Walau bagaimanapun, dengan mengambil terlalu banyak ubat boleh menyebabkan risiko terdedah dengan masalah lain.

Sakit migrain juga boleh disebabkan oleh penggunaan ubat penahan sakit, triptan, atau ubat lain yang diambil untuk pencegahan atau rawatan migrain. Cuba elak mengambil ubat sakit kepala yang berlebihan dan ikut arahan doktor semasa mengambil ubat serta elakkan mengambil lebih daripada dos yang disyorkan pada satu-satu masa.

Adalah sangat penting untuk mengambil ubat apabila perlu, untuk mengelakkan mengambil terlalu banyak ubat untuk merawat migrain. Dan adalah sangat penting untuk mengetahui sebarang kesan sampingan yang berkaitan dengan ubat yang anda ambil.

Akhir sekali, anda harus menjaga pemakanan dan diet kerana sesetengah makanan mengandungi kandungan histamin yang tinggi yang boleh menyebabkan migrain.

Histamin adalah bahan kimia semulajadi yang terdapat dalam badan yang bertanggungjawab dalam menyebabkan keradangan dan tindak balas alahan. Ia juga terdapat dalam makanan tertentu. Apabila badan terdedah kepada terlalu banyak histamin, ia boleh mencetuskan migrain.

Banyak makanan mengandungi histamin, termasuklah keju, wain, bir, makanan jeruk, daging diproses, ikan dalam tin, bayam, tomato, terung, buah sitrus dan beberapa kacang.

Makanan yang mengandungi jumlah histamin yang lebih tinggi boleh menjadi masalah terutamanya bagi mereka yang mempunyai migrain, terutamanya jika diambil dalam kuantiti yang banyak.

Menguruskan migrain merupakan proses yang berbeza bagi setiap individu. Anda boleh menyimpan diari makanan kerana ia boleh membantu mengenal pasti makanan yang boleh menyebabkan migrain.

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap makanan yang berbeza dan mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan migrain.

Kaedah semulajadi untuk melegakan migrain boleh menjadi cara yang terbaik untuk anda. Bukan sahaja ia kos efektif dan tersedia secara meluas, ia juga agak selamat untuk diamalkan dan dilakukan sendiri di rumah.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya rawatan semulajadi ini, kenali jenis rawatan yang sesuai dengan anda.

Berbincang dengan pakar kesihatan tentang strategi yang telah kami senaraikan, serta pilihan semula jadi lain yang mungkin bermanfaat untuk anda.

Tags: